Zateplení provozní budovy pro Správu státních hmotných rezerv

Fasádní panely s tepelnou izolací dodaly administrativní budově lepší parametry i reprezentativní vzhled.

Lokalita:
Bošice 81, Kostelec nad Černými Lesy
Investor:
Správa státních hmotných rezerv České Republiky
Termín:
09/2018 - 12/2018
Investiční náklady:
6,9 mil. Kč
Schovat mapu

Fotogalerie projektu / 8 fotografií

Popis realizace

Skladový areál Boletex

Administrativní objekt v areálu Boletex v Bošicích u Kouřimi, slouží jako sociálně provozní budova pro Správu státních hmotných rezerv České Republiky. Budova je dvoupodlažní s plochou střechou, konstrukční systém je typu RD Jeseník.

Původní opláštění a celá konstrukce fasády byly v nevyhovujícím stavu, protože vykazovaly velké tepelné ztráty, projevující se především na nákladech na vytápění. Hlavně u neizolovaných hliníkových profilů vznikaly tepelné mosty, které bylo nutné eliminovat.

Stavební úpravy, které naše společnost KASTEN na budově provedla, zlepšili užitné vlastnosti objektu, prodloužili životnost a díky nim došlo také ke změně výrazu objektu.

Lehký obvodový plášť

Pro zateplení fasády bylo zvolené opláštění sendvičovými panely s vnitřním polyuretanovým jádrem a vnějším poplastovaným plechem s barevnou úpravou. Panely se instalovaly na původní konstrukci, bez nutnosti jejího rozebírání, čímž bylo umožněno zachovat vnitřní provoz.

Z fasády byly demontovány jen takové konstrukce, které narušovaly montážní rovinu (prvky osvětlení, kamerový systém a podobně). Mezi ocelové nosníky původní konstrukce byla doplněna izolace z minerálních vláken tloušťky 80 mm. Na tyto nosníky byly nainstalovány uchycující L-profily, přes které se ukotvily sendvičové panely Kingspan. Jednotlivé spoje panelů byly překryty krycí systémovou lištou. Barevně byla zvolena kombinace šedobílých panelů v hlavní ploše s detaily u oken tmavě šedé barvy.

Sokl budovy byl zateplený kontaktním fasádním systémem s extrudovaným polystyrénem XPS a mozaikovou omítkou. Soklová část pod terénem se zateplila XPS ukončeným výztužnou vrstvou bez povrchové úpravy.

Z vnitřní strany probíhala montáž opláštění sloupů a sádrokartonových stěn v místě zaslepování rušených oken.

Výměna oken a dveří

Dožilá dřevěná okna s nadměrnou infiltrací byla nahrazena novými plastovými okny prvotřídních profilů. Poloha nových oken lícuje s vnější stranou původního opláštění a rámy oken překrývají nové sendvičové panely. Některá okna byla zrušena a vyplněna novou skladbou – tepelná izolace 130 mm a sendvičový panel tloušťky 50, nebo 80 mm podle umístění. Vstupní dřevěné dveře do objektu byly nahrazeny novými plastovými. Barva rámů oken i dveří je z vnitřní strany bílá a z vnější strany Quarte Platinum (tmavě šedá), pro dosažení požadovaného architektonického výrazu.

Volba systému

Při rozhodování, jaký systém zateplení zvolit pro tento typ stavby, tedy pro budovu s původním ocelovým opláštěním, jednoznačně vyhrává rychlost a jednoduchost montáže sendvičových panelů. V kombinaci s výbornými tepleně-izolačními vlastnostmi a designem, který se pro administrativní budovu v technickém areálu vyloženě hodí, je to ideální volba.




Líbí se vám naše realizace a chcete se s ní podělit?