Malovaný dekor zdobí fasádu domu mladoboleslavského domu Bezručova

Respekt k tradici a moderní stavební postupy vytvořili půvabné spojení starého a nového. Původní ozdobná římsa s malovaným dekorem zdobí fasádu i po zateplení.

Lokalita:
Bezručova 767-769, Mladá Boleslav
Investor:
SVJ domu č.p. 767-769, Bezručova, Mladá Boleslav
Termín:
05/2016 - 10/2016
Investiční náklady:
1,8 mil. Kč
Schovat mapu

Fotogalerie projektu / 14 fotografií

Popis realizace

Dům původní zástavby

V zastavěné části města Mladá Boleslav v ulici Bezručova, stojí bytový cihlový dům stojící na rovinném terénu. Má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží a tvořený je třemi sekcemi o 18 bytech. Původní architektonický výraz zdůrazňovala ozdobná římsa vínové barvy s bílým malovaným vzorem, která zůstala zachována i v novém návrhu a provedení.

Stavební úpravy

Předmětem rekonstrukce byla obnova fasády se zateplením a také zateplení půdního prostoru. Naše společnost KASTEN zajistila kromě samotné pečlivé realizace také přípravu projektové dokumentace.

Fasáda

Po postavení lešení byl určen rozsah znehodnocení a degradace železobetonových konstrukcí jako jsou balkonové desky nebo vystupující podstřešní římsa, které byly opraveny a všechny nesoudržné omítky na fasádě byly otlučeny. Na vyspravený a očištěný povrch byl aplikován zateplovací systém s fasádním polystyrenem tloušťky 120 mm. Pro ukotvení systému byly použity hmoždinky s kovovým trnem, které jsou vhodné do cihlového podkladu.

Omítka byla provedena jako tenkovrstvá silikonová  se strukturou s velikosti zrna 1,5 mm. Detail pod střešní římsou byl zachován - na vínový barevný podklad byl provedený stejný vzor bílé barvy písmomalířskou technikou.

Balkonové desky i zděné části zábradlí byly po reprofilačních úpravách opatřeny novou výztužní vrstvou a silikonovou omítkou. Vrchní plocha zábradlí je chráněna pomocí oplechování. Ocelové konstrukce v přední části balkonových zábradlí byly očištěny a nově natřeny a nad balkony byly ukotveny nové stříšky obloukového tvaru z žárově zinkované oceli s výplní z polykarbonátu.

Podlaha půdního prostoru

Podlaha pod nevytápěnou střechou byla zateplena tepelnou izolací volně položenou na očištěnou podlahu půdy, na kterou se předem položila parozábrana. Jako tepelný izolant se použila podlahová minerální vata tloušťky 140 mm, pokládaná ve dvou vrstvách s prostřídáním spár. Pro bezproblémový přístup ke komínům, střešním výlezům a podobně je provedena pochozí lávka z fošen se záklopem z OSB desek v potřebných místech dle přání investora.

Aby se lépe bydlelo

Výsledkem rekonstrukce je hezké nové bydlení s výrazně lepšími tepelně-technickými parametry a barevně harmonickým provedením. Pěkné dílo je vždy o detailech, kterým byla věnována maximální péče.




Líbí se vám naše realizace a chcete se s ní podělit?