Rekonstrukce dělnického domu Kamenné Žehrovice

V obci Kamenné Žehrovice, v malebné vesničce, která se nachází nedaleko Kladna, KASTEN kompletně zrekonstruoval původně dělnický dům, který byl postaven v roce 1919.

Lokalita:
1. máje č.p. 249, Kamenné Žehrovice
Investor:
Obec Kamenné Žehrovice
Termín:
09/2012 – 03/2013
Investiční náklady:
11,3 mil. Kč
Schovat mapu

Fotogalerie projektu / 23 fotografií

Popis realizace

dělnický dům Kamenné ŽehroviceJedná se o částečně podsklepený objekt z počátku 20. století o dvou nadzemních podlažích a mezipatře, který sloužil jako dělnický dům. Záměr rekonstrukce bylo vybudování víceúčelového kulturního i společenského centra obce, jak pro mládež, střední generaci, tak také pro seniory.

V prvním nadzemním podlaží je prostor rozdělen na dvě propojené části, na restaurace se zázemím a sál s předsálím. Došlo tak k propojení využití tanečního sálu společně pro sportovní účely jako tělocvična pro místní ZŠ a školku (tato náplň momentálně převažuje nad funkcí kulturního sálu pro pořádání zábav či přenášek).

Dále byla obnovena restaurace, která byla rozdělena na tři části – a to na formanku, bar a restaurant s možností samostatného salonku pro pořádání společenských oslav. Venkovní úprava v přízemí prošla také změnami. Byla vybudována terasa se zámkovou dlažbou v prostoru stávajícího dvora, kterou stíní dřevěná pergola osazená na sloupcích. Okolo terasy bylo postaveno nové oplocení s nízkou podezdívkou a kovovou výplní s dvěma vstupními brankami. Hosté restaurace tak mohou v horkých letních dnech posedět ve stínu nové restaurační zahrádky.

Ve druhém nadzemním podlaží byla zachována místní knihovna a připraveny prostory, které budou do budoucna sloužit jako kanceláře, ordinace či pro drobné služby jako například kadeřnictví.

V prostoru nad sociálkami v mezipatře byla vybudována nová valbová střecha, v níž byla realizována stavba bytu pro správce celého objektu. S dalšími byty je počítáno ve třetím nadzemním podlaží, v půdním prostoru, kde by měly vzniknout 3 malometrážní byty.

Celá rekonstrukce domu byla spolufinancována ze zdrojů Středočeského kraje a průběh prací probíhal dle stanoveného harmonogramu za dodržení všech technologických postupů. V průběhu rekonstrukce byly použity speciální metody injektáže a sanace vlhkého zdiva a podlahy sálu. Celá budova byla zateplena a nový vzhled fasády zachovává architektonický ráz původního dělnického domu.

Ve veřejném hlasování v soutěži Stavba roku 2013 se dělnický dům Kamenné Žehrovice umístil na krásném druhém místě. Konečný výsledek naší práce si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii a na našem facebooku.

 

 




Líbí se vám naše realizace a chcete se s ní podělit?

DOKUMENTY K PROJEKTU