Zateplení fasády a střechy MŠ Přetlucká 2252, Praha 10

Jak se Vám líbí nová podoba zateplené fasády pražské Mateřské školy v ulici Přetlucká?

Lokalita:
Přetlucká 2252, Praha 10
Investor:
BAU plus, a.s.
Termín:
07/2014 – 08/2014
Investiční náklady:
5 664 762 Kč bez DPH
Schovat mapu

Fotogalerie projektu / 11 fotografií

Popis realizace

Bude se Vám líbit?

My doufáme, že ano. Rádi bychom Vám přestavili rekonstrukci Mateřské školy v ulici Přetlucká 2252 v Praze 10. Budova mateřské školy je součástí areálu oploceného školního pozemku, s velkou zahradou, chodníky a venkovní částečně zakryté terasy. Mateřská škola byla postavena v 70. letech 20. století, z železobetonového prefabrikovaného montovaného skeletu. Plánovaná rekonstrukce zahrnovala zateplení střech, fasád, zastřešení lodžie, nová pergola nad terasou školy, nový vstup do budovy a další úpravy. Stavební úpravy ve vnitřním prostoru se týkali výměny elektroinstalace, instalaci vzduchových turbín a výmalby prostorů ve kterých se úpravy prováděly.

Zateplení střechy

Původní stav střechy byl funkční avšak použité materiály byli na hranici životnosti také již nesplňovaly tepelně technické požadavky. Střecha mateřské školky byla vytvořena jako jednoplášťová větraná, odvodněná do vnitřních vtoků s obvodovou nízkou atikou ze zdiva. Hydroizolaci tvoří staré asfaltové pásy bez reflexního nátěru. Samotné zateplení střechy proběhlo vrstvou kompletizovaných polystyrénových dílců tl. 180 mm s nakašírovanou vrstvou podkladního asfaltového pásu. Vrchní hydroizolační SBS modifikovaný pás s břidličným posypem byl pak celoplošně nataven. Větrací otvory mateřské školy byly zaslepeny a opatřeny ventilační turbínou. Pro výskyt chráněných druhů Rorýse a Netopýra byly na hospodářské budově umístěny budky na hnízdění.

Zateplení fasády

Zateplení fasády školky byla zateplena vnějším tepelně izolačním kontaktním kompozitním systémem ETICS. Zateplení bylo realizováno formou vnějšího kontaktního kompozitního sytému s izolací z desek expandovaného fasádního polystyrenu mechanicky kotveného s doplňkovým lepením k podkladu, s tenkovrstvou strukturovanou fasádní omítkou jako finální povrchová vrstva. Je navržena jemnozrnná strukturovaná zatíraná silikonová omítka v přirozeně žluto béžovém a zelenkavém odstínu s doplněním o grafický návrh dětských motivů, odkazující na účel objektu, provedené na hotovou fasádu formou stříkáním grafických barev. Sokl budovy po zateplení byl z důvodu zajištění odolnosti proti mechanickému namáhání a vlhkosti opatřen mozaikovou fasádou z šedožlutých kamínků. Hospodářská budova dostala na zdi, kde navazuje na veřejně přístupná místa, antigrafitový nátěr.

Nové předsazené schodiště se zastřešením a výměna dveří

Vzhledem k posunutí vstupu na linii fasády bylo třeba stávající schody přestavět. Vybudovat větší manipulační plochu před dveřmi a posunout schody. Ty jsou olemované bočními zídkami z vibrolisovaných betonových tvarovek v přírodním odstínu. Stupně schodů a podlaha je z betonových terasových dlaždic. Vstup zakrývá střešní konstrukce s plochou střechou odvodněnou chrličem. Do podhledu zastřešení je integrováno osvětlení vstupu. Střešní konstrukce je vynášena čtyřech sloupcích z trubky v rozích. V místě původních vstupů do tříd v přízemí jsou vloženy do fasádního pláště nové prosklené vstupní dveře. Vyměněny byly i vstupní dveře jako dvoukřídlé s tepelně izolačním bezpečnostním zasklením v hliníkovém rámu, osazené vložkovým elektromechanickým zámkem s nerezovým kováním a samozavíračem napojeným na elektronického vrátného.

Zakrytí venkovní pochozí terasy 

Zakrytí venkovní terasy je navrženo formou kovového zavěšeného fasádního pláště s otvíravými okenními otvory v plastových probarvených rámech. Prostor býval otevřený a nevhodně řešený, docházelo k častému pronikání sněhu a deště na terasu. Zrealizovali jsme řešení, vnější zakrývací konstrukce na linii stávajícího zábradlí, která těmto vlivům zamezí. Okenní sestavy byly osazeny v plastových vícekomorových rámech v šedém odstínu, zasklené tepelně izolačním bezpečnostním zasklením s vnitřním lepeným sklem. Okna mají kování s dětským zámkem, umožňující volně pouze výklop křídla, plné otevření až po odemknutí.

Nové pergoly nad terasami školního pavilonu.

Nové zastřešení nad terasami školního pavilonu bylo provedeno formou pultové střechy z polykarbonátových komůrkových desek, který je vynášen stávající nosnou konstrukcí.

Výměna osvětlení

Nové osvětlení bylo instalováno do lodžie a vstupů do objektů mateřské školy. Na společných chodbách a schodišti byla osazena nouzová svítidla pro označení únikových cest. 




Líbí se vám naše realizace a chcete se s ní podělit?