Přilož ruku k dílu - získej stabilní práci

CZECH INDOOR TRIAL 2007

Letošní jaro vtrhlo na pražské Výstaviště s nebývalou silou. Kromě jarního počasí a pravděpodobně překonaného loňského rekordu návštěvnosti, se výstava MOTOCYKL 2007 stala v pátek 9. a v sobotu 10. března i dějištěm krátkého seriálu Mistrovství ČR v Indoor Trialu - Czech Indoor Trial 2007. Po mnoha letech, kdy toto halové mistrovství zahajovalo trialovou sezónu v Děčíně, tedy trialisté odstartovali v Praze. TRIAL Psáry, pořadatel podniku, na ploše před Průmyslovým palácem postavil během několika dnů 7 překážek, divácky i jezdecky velmi atraktivních. Na nich se nejvíce oba dny dařilo Martinu Křoustkovi, který i díky nepříjemnému pátečnímu pádu a zranění Pavla Balaše odjel z Prahy s titulem Mistra ČR v INDOOR TRIALU. Druhé místo patří Pavlu Balašovi, který ale svou kůži nedal lacino a třetí skončil Roman Körber.

Indoor se jede na umělých překážkách, má trochu odlišné bodování oproti klasickému trialu a je určen jen pro skutečnou jezdeckou špičku. Letos se jej zúčastnili naši nejlepší jezdci - Martin Křoustek, trojnásobný mistr ČR v trialu, loňský vicemistr v hale a mezinárodní mistr Německa v Indooru 2006, reprezentant a jezdec, který se umístil v první desítce v Evropě a přivezl i body z MS, Pavel Balaš, mnohonásobný mistr ČR v hale i venku, reprezentant, účastník ME i MS, oba členové družstva ČR na Trialu národů, Roman Körber, „služebně nejmladší" jezdec naší špičky, který dojel loni na druhém místě v mezinárodní soutěži ME v Tanvaldu, účastník ME, zároveň jezdec, který rozhodně nenechá diváky odpočinout, Lukáš Petráček, mlaďas, který má trialovou kariéru před sebou, David Kadlec, dlouholetý reprezentant ČR na Trialu Národů a šestici uzavíral Karel Layer. Při neúčasti loňského halového mistra, Jiřího Svobody, se tedy sešli naši nejlepší jezdci.

Páteční i sobotní soutěž se jela na dvě kola. První, kvalifikační kolo s přehledem v pátek vyhrál Balaš, s jediným bodem, kdy si šlápnul na výjezdu na 3m vysokou kabelovou cívku, druhý Křoustek nasbíral už 11 bodů a třetí postupující Körber 17. Ve finálovém kole, na podstatně ztížených překážkách, byla situace vyrovnaná až do 5. sekce, kde měl Balaš velmi nepříjemný pád na více než 2 m vysokých schodech na balíky dřeva. Následkem byla pětka a otřesený jezdec sice dokončil, ale už nedokázal vyrovnat náskok soupeře. Třetí Körber, „skokan", dokázal vyskočit i na překážky, kde měli soupeři problémy, měl ale pár šlápnutí navíc.

Sobotní ráno bylo nepříjemné, ale naštěstí už aprílové, takže se po ranním dešti vyčasilo. Překážky do startu oschly a dopoledne tak odstartoval 3. ročník Poháru ČMN, kde se představili v kategorii junior nejmladší kluci, již „dlouholetí" soupeři Martin Matějíček, Marek Wünsch a Jan Bajko, kteří i v tomto pořadí dojeli. Tito jedenáctiletí jezdci předvedli, samozřejmě na jednodušší trati, razantní a jistou jízdu. Diváci, kteří si je pamatují z Výstaviště před pár lety, viděli jak obrovský pokrok tito kluci udělali například na přejezdu téměř 2 m vysoké kabelové cívky. Ve druhé kategorii, nazvané „senior", excelovali jezdci, které je těžko tak nazývat - vítězi Jiřímu Fikejzovi je 16, druhému Dominiku Wünschovi, třetímu Martinu Jiruchovi a čtvrtému Leošovi Mokrejšovi je 15 let. Předvedli však už jízdu skutečně vyspělých jezdců, stojících na prahu kariéry.

Po poledni už bylo vše připraveno na start druhého podniku Czech Indoor Trialu 2007. Situace z pátku se opakovala, kvalifikací opět prošli vedoucí jezdci z pátku, i ve stejném pořadí. Poté, co byla změněna a ztížena trať do finále, se odehrálo docela velké sportovní drama - do 3. sekce zcela vyrovnaný, totiž nulový stav, znamenal, že pokud by vyhrál Balaš nad Křoustkem, stal by se mistrem ČR. Jenže na výjezdu na kabelové cívky zareagoval jeho „chytač" o zlomek vteřiny dříve a dotkl se Balašova motocyklu. Situaci, která hrozila pádem, vyřešil jezdec šlápnutím na „dlouhou nohu" sám, ale rozhodčí jej odměnili regulérní pětkou. Toto byly jeho jediné body z celého dne, Křoustek svou pomalejší, ale bezpečnou jízdou v paralelní sekci na betonových skružích nasbíral 3 body. Třetí Körber dovezl pouhých 11 bodů.

Po dojezdu byl letošní mistr ČR Martin Křoustek, druhý Pavel Balaš a třetí Roman Körber odměněni obchodním ředitelem Incheby Praha, PhDr. Novotným a krásnými hosteskami mediálního partnera šampionátu ČMN. Ty ale museli vrátit.

Tisíce diváků sledovaly jak sportovní výkony jezdců, tak jejich řádění na trialových speciálech i na motorkách YUKI. V rámci šampionátu pro ně uspořádala spol. ComGate soutěž, kdy odesláním SMS tipu na vítěze mohli vyhrát YUKI 200 Cross, stejnou, na jaké Petr Hošťálek přijel po Hedvábné stezce z Pekingu do Prahy. Tuto motorku vítězi předal společně se zástupci čínského výrobce Ing. Jiří Sudík, ředitel importéra spol. Pyramida Praha.

Po sportovní stránce byla soutěž hodnocena jak jezdci tak i odborníky velmi kladně, z hlediska propagace trialu se jednalo o velmi důležitý podnik, který i do budoucna snad převezme štafetu pořádání Indoorů v Praze.

Oldřich Wünsch, TRIAL Psáry.